انجام ساکشن بیمار از جمله خدماتی است که به صورت شبانه روزی ارائه میگردد ویکی از پروسیژرهای مهم برای ادامه حیات بیمار است.هنگاهی که ترشحات گلوو حلق بیمار زیاد باشد راه هوایی بیمار را مسدود میکند و امکان رسیدن اکسیژن و هوا به ریه ها را کاهش و یا قطع میگردد با انجام به موقع ساکشن ترشحات گلوی بیمار امکان نجات و ادامه حیات بیمار بیشتر میشود ساکشن بیمار(گلو وحلق) باعث خارج شدن ترشحات و باز شدن مسیر عبور هوا و به دنیال ان اکسیژن به بدن بیمار رسانده میشود و میتواند در این مواقع جان بیمار را نجات بدهد . ارائه خدمات ساکشن بیمار(ساکشن ترشحات گلو و حلق ) با دستگاه ساکشن به صورت شبانه توسط کادر مجرب و متخصص از جمله خدمات مرکز پرستاری آیدا میباشد و ما در این مجموعه تلاش نموده ایم که با ارائه خدمات حیاتی و فوریتی به بیماران در تمام ساعات شبانه روزی بتوانیم در رسیدگی به بیماران در کنار خانوادهای ایشان باشیم شما میتوانید برای دریافت خدمات انجام ساکشن بیمار خود به ما تماس بگیرید و در اسرع وقت این خدمت را توسط کارشناسان مجرب ما دریافت نمایید .انجام ساکشن بیمار و خارج کردن ترشحات گلو و حلق بیمار یک پروسیژر درمانی است و نیاز به تبحر و در اختیار داشتن تجهیزات انجام ساکشن است .
ساکشن (suction)راه هوایی بیمار :ساکشن راه هوایی بیمار جهت خروج ترشحات از دهان و گلوی برای رسیدن اکسیژن و هوای کافی به ریه بیمار انجام میشود . برای این کار نیاز به دستگاه ساکشن مناسب میباشد . که این دستگاه با مکش ترشحات باعث خارج شدن انها از گلو وحلق بیمار میشود .
نحوه انجام ساکشن بیمار در منزل چگونه است ؟
انجام ساکشن ترشحات گلوی و راه هوایی بیمار باید توسط کادر مجرب پزشکی انجام شود و ما انجام این کار را در منزل برای بیمار به شما توصیه نمیکنیم . اما گاهی ممکن است به علت بسته شدن راه هوایی جان بیمار در خطر باشد و شما فرصت زیادی برای نجات جان ایشان ندارید در این مواقع انجام ساکشن ترشحات گلوی بیمار میتواند نجات دهنده جان ایشان باشد و انجام این کارتوسط شما به علت کمی فرصت تنها راه نجات جان بیمار است .
برای انجام سلکشن ترشحات بیمار ابتدا دستگاه ساکشن را اماده کنید و اتصالات برقی و مسیر سرساکشن و لوله را چک کنید . دستکش پزشکی بپوشید و میزان مکش دستگاه را چک کنید در صورت عدم کشش اتصالات و محکم بودن درب محفظه ساکشن را بررسی کنید چون در صورت شل بودن اتصالات مکش انجام نمیشود و یا ضعیف است . توجه داشته باشید که در کنار بیمار کپسول اکسیژن حاضر باشد و شما قبل و بعد از انجام هر بار ساکشن به بیمار اکسیژن بدهید و بیمار را اکسیژن تراپی کنید .طول سرساکشن برای وارد شدن به گلوی بیمار بسته به قد ایشان دارد ولی در حدود 20 تا 25 سانت باشد دستگاه را روشن کنید و به صورت چرخشی سر ساکشن را در گلو . حاق بیمار بچرخانید و این کار را با دقت و سرعت مناسب انجام دهید .برای پیشگیری از کمبود اکسیژن بیمار لازم است هر بار ساکشن بیش از 8 تا 10ثانیه طول نکشد و بین هر بار شاکشن 3-1دقیقه فاصله باشد . قبل از انجام ساکشن اکسیژن صد در صد به بیمار داده شود و زمان ساکشن کمتر از 15 ثانیه باشد ساکشن راه هوایی یک روش استریل است از دستکش استریل و سوند مناسب (1/2قطر لوله تراشه) استفاده شود سوند ساکشن را تا جایی که منجر به تحریک سرفه بیمار میشود داخل ببرید تا اخر داخل نشوبد فشار دستگاه ساکشن نباید کمتر از 120میلی متر باشد. به کمک رابط ساکشن (Y) بدون مکش وارد شده ساکشن را روشن کنید به صورت دورانی با چرخش لوله ساکشن را خارج کنید . از اب مقطر استفاده نکنید مگر اینکه ترشحات خیلی غلیظ باشد ان هم در حد 5سی سی . ساکشن یک امر روتین نیست و باید در صورت لزوم انجام شود . برای جلوگیری از وارد شدن ترشحات به ریه بهتر است بیماردر حالت نیمه نشسته تا 45 درجه باشد .
وضعیت بیمار هنگام ساکشن چگونه باشد؟
در هنگام انجام ساکشن ترشحات بیمار در منزل سر بیمار را بالاتر از بدن قرار دهید و بیمار حالت نیمه نشسته باشد تنطیم این حالت در صورت داشتن تخت بیمارستانی راحت تر است .اما توجه داشته باشید اگر سر کمی به سمت عقب باشد در این حالت راه هوایی بیمار باز تر است و ترشحات ابتدای نای بهتر ساکشن میشود و کارشناس با بررسی متوجه میشود که ترشحات در کدام قسمت گلو و حلق بیشتر است و باید ان قسمت بیشتر و بهتر ساکشن شود .
عوارض انجام ساکشن چیست ؟
افزایش ضربان قلب . کاهش ضربان قلب . کمبود اکسیژن و ایست قلبی . صدمه و خونریزی راه هوایی . عفونت ریه . افزایش فشار مغز از عوارض انجام ساکشن بیمار است و در صورت انجام ساکشن بیمار در منزل این عمل باید توسط پرستار یا پزشک انجام شود و به این عوارض توجه گردد.جهت دریافت مشاوره در این زمینه از خدمات مشاوره ای مرکز پرستاری کمک بگیرید. توجه داشته باشید عوارض انجام ساکشن احتمالی است و رخ دادن انها هنگام ساکشن ترشحات گلو حتمی نیست ولی علت نیاز به انجام ساکشن ترشحات گلو باز کردن راه هوایی بیمار است و در اکثر موارد انجام دادن ساکشن یک اقدام گریزناپذیر است و شما ناچار به پذیرش ریسک این عوارض هستید اما یک نکته وجود دارد و این است که درست و صحیح انجام دادن ساکشن بیمار میتواند در کاهش میزان بروز احتمالی این عوارض موثر باشد .
نکات ایمنی و بهداشتی در موقع انجام ساکشن بیماردر منزل ؟
توجه داشته باشید که هنگام انجام ساکشن ترشحات بیمار در منزل ممکن است این ترشحات به صورت شما پاشیده شده و حتی وارد بینی و دهان شما شود بنابراین استفاده از عینک محافظ ، شیلد . دستکش مناسب و ماسک توصیه اکید میشود . تمام نکات بهداشتی و BSI حتما رعایت شود و دقت داشته باشید احتمال بروز تهوع و سرفه هنگام انجام ساکشن بیمار وجود دارد و در موقع انجام ساکشن در صورت بروز این حالت حتما انجام ساکشن قطع گردد. در صورتی که هنگام انجام ساکشن بیمار ترشحات بدن بیمار به چشم یا بینی و دهان شما پرتاب شد در اسرع وقت نسبت به شستشوی ان اقدام نمایید ولی در صورت استفاده از لوازم محافظ احتمال رخ دادن این مسئله در موقع انجام ساکشن ترشحات بیمار بسیار کاهش می یابد .
نکته مهم در مورد ساکشن ترشحات بیمار در منزل ؟
در مورد ساکشن ترشحات ریه بیمار یک نکته مهم وجود دارد بیشتر افرادی که عمدتا از بستگان و همراهان بیمار هستند با توجه به شرایط بیمار مانند خرخر کردن و یا خس خس ریه و صداهای دیگر بیمار تصور میکنند حتما با انجام ساکشن بیمار در منزل این حالت برطرف میشود در صورتی که تشخیص علت این صداها و روش برطرف شدن آن باید توسط کادر پزشکی انجام گیرد . ساکشن ریه در منزل فقط در زمانی قابل انجام و موثر است که ترشحات در گلو و حلق بیمار باشد وبا ساکشن کردن امکان برطرف شدن داشته باشد و در صورتی که علت ادم ریه و یا اسپیراسیون و ترشحات داخل خود ریه باشد قابل انجام نیست و در این حالت بیمار باید به بیمارستان منتقل گردد. دقت داشته باشید ساکشن بیمار در منزل و حتی در مراکز درمانی یک پرسیجر خاص و مهم است و عدم اشنایی با انجام ساکشن بیمار و نحوه استفاده از دستگاه ساکشن میتواند به بیمار اسیب برساند البته گاهی حتی برای اطرافیان و هماراهان بیمار ممکن است شرایطی ایجاد شود که عدم استفاده از ساکشن ویا باز نکردن راه هوایی بیماردرشرایط خفگی قرار گیرد و عدم رسیدن اکسیژن و هوا با بیمار باعث از بین رفتن بیمار شود بنابراین با توجه به مهم بودن این مسئله که راه هوایی بیمار باید همواره باز باشد و اکسیژن رسانی انجام شود مشخص میکند که انجام درست و به موقع ساکشن بیمار و ترشحات بیمار میتواند چقدر مهم باشد .
انواع دستگاه های ساکشن :
ساکشن دستی :
این نوع ساکشن با نیروی مکانیکی دست کار میکند و با مکش مکانیکی باعث کنده شدن و خروج ترشحات حلق و گلوی بیمار میشود و بیشتر در مواردی استفاده میشود که بیمار در فضای بیرون است و امکانات درمانی پیشرفته تر مانند ساکشن برقی و شارژی در دسترس نیست در این مواقع انجام ساکشن بیمار با استفاده از ساکشن دستی میتواند راهکار مناسبی برای نجات بیمار باشد. عملکرد این نوع ساکشن ساده است و شما با قرار دادن و اتصال سرساکشن به ان و فشار دادن اهرم دستی میتوانید ساکشن را انجام دهید فقط توجه داشته باشید اهرم ساکشن دستی را باید پشت سرهم و با سرعت مناسب فشار دهید تا با ایجاد خلا و سپس مکش ساکشن دستی شروع به ساکشن ترشحات نماید .
ساکشن برقی :
برای انجام ساکشن بیمار در منزل نوع برقی ساکشن مناسب تر است و بیشترین کاربرد را دراستفاده در منزل دارد .
ساکشن شارژی :
بهترین نوع ساکشن نوعی است که هم برقی باشد و هم قابلیت شارژ شدن داشته باشد این مدل ساکشن در مواقع و مکانی که برق نباشد میتواند بسیار کمک کننده باشد و بیشترین کاربرد این نوع ساکشن در امبولانس های EMS است .
با توجه به اینکه ممکن است شما برای انجام ساکشن ترشحات بیمار خود نیاز به کمک داشته باشید ما تلاش نموده ایم در تمام طول شبانه روز بتوانیم با اعزام کادر مجرب به همراه دستگاه ساکشن این خدمات را در اختیار شما قرار دهیم و حتی در صورت تمایل شما به شما اموزش انجام ساکشن را ارائه نماییم که در مواقع اورژانسی بتوانید باانجام درست ساکشن بیمار خود را از مرگ نجات دهید .ارائه خدمات ساکشن بیمار به صورت شبانه روزی است و برای بیماران ساکن در غرب تهران و شمال غرب تهران با سرعت بالاتری و کمترین زمان ارائه خدمات میشود .
ساکشن بیمار از راه بینی :
یکی از راههای انجام ساکشن انجام ساکشن از طریق راه بینی بیمار است البته در صورتی که امکان انجام ساکشن از طریق مسیر بینی را داشته باشد . برای انجام ساکشن بیمار از راه بینی حتما باید سر ساکشن مناسب انتخاب شود و قطر بینی بیمار در نظر گرفته شود . انجام این روش ساکشن ترشحات بیمار نیاز به مهارت بالایی دارد و ورود سرساکشن به فسمت گلوی بیمار راحت تر است و در روش ساکشن از طریق بینی بیمار احتمال اسیب به دیوارهای بینی وجود دارد که االبته دراکثر موارد در حد خراشیدگی است و جای نگرانی ندارد .
ساکشن بیمار از راه دهان :
ساکشن بیمار از راه دهان متداول ترین روش انجام ساکشن بیمار است و در انجام ساکشن ترشحات بیمار در منزل نیز بهترین روش انجام ساکشن از راه دهان است در این روش برای انجام ساکشن بیمار بهتر است از ایروی استفاده گردد و سر ساکشن سایز ایروی جهت ساکشن از مجاری وسط ایروی عبور داده شود.وقتی از ایروی استفاده میشود احتمال اسیب به بیمار کمتر میشود باید سایز ایروی و سوند سرساکشن مناسب باشد . احنمال مقاومت بیمار در هنگام انجام ساکشن ترشحات گلو و حلق بیمار زیاد است و به دنبال ان بیشتر بیماران دندانهای خود را روی هم فشار داده اجازه عبور و وارد شدن سرساکشن به دهان خود را نمی دهند ولی وقتی ایر وی را در دهان بیمار قرار دهید در صئرت بسته شده دهان بیمار شما میتوانید لوله سر ساکشن را از طریق ایر وی وارد دهان و حلق بیمار کرده عمل ساکشن بیمار را انجام دهید وجود ایر وی از احتمال گاز گرفتن زبان بیمار توسط دندانهای خود بیمار جلو گیری میکند که یکی از مشکلات اتجام ساکشن بیمار بخصوص در منزل همین عدم همکاری بیمار و احتمال اسیب به زبان بیمار است . ابته توجه داشته باشید در صورت عدم استفاده از ایر وی اختما اینکه بیمار دست شما را موقع انجام شاکشن گاز بگیرد بیشتر وجود دارد . در ساکشن بیمار از راه دهان ترشحات داخل دهان بیمار بهتر خارج میشود و امکان ساکشن شدن ترشحات دهان بیشتر است .
ایر وی airway چیست؟
وسیله است برای باز نگه داشتن راه هوایی ودهان بیمار و این وسیله برای بیماران کما و دارای کاهش هوشیاری استفاده میشود ایر وی باعث باز نگه داشتن راه هوایی بیمار شده و از طرفی از افتادن زبان روی مجاری هوایی در گلو جلو گیری میکند استفاده از این وسیله در هنگام انجام ساکشن بیمار در منزل میتواند بسیار کمک کننده باشد این وسیله در دهان بیمار قرار میگیرد و همواره راه رسیدن هوا به بیمار را باز نگه میدارد.هنگامی که بیمار ایر وی دارد سر ساکشن مناسب برای انجام ساکشن ترشحات بیمار بر اساس سایز ایر وی انتخاب میشود و سر ساکشن را برای انجام ساکشن بیمار از سوراخ وسط ایر وی عبور میدهند استفاده از ایروی برای ساکشن انجام این کار را راحتر و کم خطر میکند . استفاده از ایروی باعث میشود ساکشن ترشحات بیماران بیقرار که همکاری مناسبی برای انجام ساکشن ندارند و در بیشترموارد دندان های خود را قفل میکنند و مانع ورود و عملکرد مناسب سرساکشن میشوند راحت تر انجام شود . ایر وی سایز بندیهای متفاوتی دارد . هر سایز رنگ مخصوص خود را دارد و انتخاب سایز ایر وی بر اساس جسه بیمار و با اندازه گیری فاصله لاله گوش تا لب بیمار انجام میشود استفاده از ایروی برای انجام ساکشن بیمار توصیه میشود بخصوص برای افراد کم تجربه مانند همراهان بیمار که ممکن است ناچار به انجام ساکشن بیمار شوند و ایروی شرایط انجام ساکشن را برای ایشان راحت تر میکند .
ساکشن بیمار در منزل از طریق تراکئوستوی؟
انجام ساکشن بیمار در این روش برای بیمارانی استقاده میشود که گلوی انها لوله تراکئوستومی دارد و از این راه تنفس میکند و بیشتر بیماران بخش ویژه هستند اما گاهی بیمار با داشتن تراکئوستومی مرخص میشود و در منزل نگهداری میشود و احتمال این که این بیماران به ساکشن راه هوایی و تراک نیاز پیدا کنند معمولا زیاد است . روش انجام ساکشن این بیمارران شبیه سایر بیمارانی است که نیاز به ساکشن راه هوایی دارند ولی در این روش مسیر لوله تراکئوستومی بیمار ساکشن میشود . این لوله در گلوی بیمار است و راه مسقیم به نای و نایژه بیمار است . در این روش ساکشن مهارت مهم است چون احتمال بروز عفونت ریه بیمار بالاست چون تراک مستقیم به نای بیمار وصل است و فاصله تا خود ریه بیمار کم است انجام این روش ساکشن راحت تر است چون بیمار معمولا سرفه و تهوع ندارد اما تجربه کافی نیاز دارد .
آموزش انجام ساکشن بیمار در منزل چگونه است ؟
انجام ساکشن بیمار در منزل نیازمند دانش و تجربه کافی میباشد و نداشتن این فاکتورها در زمان انجام ان میتواند به بیمار آسیب برساند اما یک نکته وجود دارد که گاهی بیماران بستری در منزل مدتهای طولانی ممکن است نیاز به مراقبت داشته باشند و خانواده مجبور شوند درصدی از مراقبتهای بیمار را برعهده بگیرند و در این مدت ممکن است گاهی بیمار به انجام ساکشن ترشحات در منزل نیاز پیدا کند و در مواقعی این نیاز فوریت میابد شما میتوانید با گرفتن اموزش اولیه در این مواقع اقدام به ساکشن ترشحات بیمار کرده و راه هوایی بیمار را باز کنید برای انجام ساکشن و آموزش و یادگیری انجام ساکشن بیمار می توانید با ما تماس بگیرید و از اموزشهای کارشناسان ما استفاده کنید و در صورت داشتن سوال از مشاوره های ما کمک بگیرید این اموزشها و مشاوره های ما میتواند توانایی شما را در انجام دادن ساکشن ترشحات بیمار در منزل افزایش داده و کمکی به شما و بیمار باشد .
ساعات ارائه خدمات ساکشن بیمار در منزل چگونه است ؟
بیماری که در منزل نگهداری می شود و کم تحرک و یا بدون تحرک است احتمال اینکه دچار تجمع خلط و ترشحات در گلو و حلق شود زیاد و بسته شدن راه هوایی بیمار خطرناک است بنابراین ارائه خدمات انجام ساکشن بیمار در منزل و تخلیه ترشحات حلق به صورت 24ساعته میتواند کمک مهمی به این عزیزان باشد و ما تمام تلاش خود را نموده ایم تا این خدمات را در کمترین زمان برای بیمار ارائه نماییم
نکته بسیار مهم و حیاتی در مورد ساکشن بیمار در منزل !
انجام ساکشن بیمار متواند در مواقعی یک فوریت پزشکی باشد همراهان بیمار توجه داشته باشند اگر وجود ترشحات و جسمی خارجی باعث بسته شدن راه هوایی بیمار شود و رنگ بیمار کبود و سطح اکسیژن بیمار کاهش یابد بیمار حتما دچار افت هوشیاری خواهد شد و احتمال خفگی بیمار وجود دارد در این مواقع در صورت فراهم بودن امکانات انجام ساکشن بیمار این کار را انجام دهید و حتما در اسرع وقت برای دریافت خدمات فوریتهای پزشکی با مرکز اورژانس 115 تماس بگیرید و در صورت عدم فوریت پزشکی ما میتوانیم برای ارائه خدمات ساکشن بیمار در منزل در خدمت شما و بیمار گرامیتان باشیم و ارائه این خدمت به صورت شبانه روزی میباشد .
ساکشن بیمار در منزل غرب تهران ؟
برای ارائه خدمات انجام ساکشن بیمار در منزل سعی نموده ایم تا این خدمات را در تمام مناطق ارائه نماییم اما با توجه به قرار داشتن مرکز ما در غرب تهران ارائه این خدمات برای بیماران غرب تهران و شمال غرب تهران به سرعت بیشتری ارائه میگردد و ساکنین این مناطق میتوانند برای انجام ساکشن بیمار در منزل غرب تهران و شمال غرب تهران با ما تماس گرفته ودر کوتاهترین زمان این خدمات دریافت نمایند .
مرکز مشاوره و ارائه مراقبتهای پرستاری در منزل آیدا