پرستاری در منزل
مراقبت سالمند در منزل و پیشگیری موارد . سقوط از شایع ترین وجدی ترین مشکلات سالمند در منزل است .پس از ۶۰ سالگی وبا افزایش سن، میزان شیوع آن شدید ترو عوارض ناشی از آن بیشتر می شود. آسیب های غیر عمد وناخواسته پنجمین علت مرگ در سالمندان در منزل راپس از علل قلبی و عروقی ،سرطان ها ،سکته های مغزی وبیماریهای تنفسی تشکیل می دهند .سقوط ،علت ۹۰%شکستگی های مچ دست ولگن در سالمند در منزل است .در سالمندان ۷۰-۶۵ ساله، از هر دویست مورد سقوط،یکی منجر به شکستگی استخوان ران می شود ودر سالمند در منزل تا ۸۵ سال، از هر ۱۰ مورد یکی منجر به شکستگی استخوان ران می شود. متاسفانه ۲۵%سالمندانی که دچار شکستگی ران شده اند ،در مدت شش ماه پس از آن فوت می کنند و۲۵%نیز به مراقبت های پرستاری در منزل در همه عمر نیاز پیدا خواهند کرد.عوارض جدی تر سقوط ،مانند شکستگی ها (بویژه در نواحی ران یا مچ دست )،زخم ها ،نیاز به بستری و...،هزینه های اقتصادی زیادی برای فرد سالمند در منزل ،خانواده وجامعه به دنبال دارد. پس از افتادن هم چنین ممکن است سالمند در منزل قادر به برخاستن وادامه فعالیت هایش نباشد ومدت طولانی بستری شود.این موضوع ،احتمال بروز عوارض ناشی از بی حرکتی طولانی مدت چون از دست دادن آب بدن، هیپوترمی، زخم های بستر وپنومونی را افزایش می دهد.تقریبا پنج در صد سالمندانی که سقوط می کنند، نیاز به بستری در بیمارستان دارند.از علل شایع انتقال سالمندان درمنزل به مراکز نگهداری دراز مدت است.افتادن علاوه برآسیب های جسمی وفیزیکی، پی آمد های روحی-روانی واجتماعی نیز دارد. مشکلاتی مانند ترس سالمند در منزل و نیاز به مراقبت و داشتن پرستار خصوصی ، منجر به کاهش اعتماد به نفس سالمند در منزل برای راه رفتن مستقل می شود.در نتیجه موجب کاهش چشم گیر کارایی وعملکرد مستقل بیمار خواهد شد عوامل خطرناک:سالمندان در منزل ممکن است چندین عامل خطر،هم زمان وجود داشته باشد و عوامل خطر ساز اثر یک دیگر را تشدید می کنند. یعنی هر چه تعداد آن ها بیشتر باشد ،خطر نیز به طور تصاعدی افزایش خواهد یافت واحتمال سقوط های مکرر را در افراد،بالا می برد.
مهم ترین وشایع ترین عوامل سالمند در منزل
تغییرات فیزیولوژیک سن بالای ۸۰ سال ،ضعف قدرت عضلانی
مشکلات پزشکی اختلا لات شناختی،سکته ،آرتریت
اختلال در تعادل وراه رفتن
اختلالات بینایی وشنوایی عوامل بیرونی
مصرف داروها
عوامل اجتماعی سابقه زمین خوردن قبلی،تنها زندگی کردن
وسایل نامناسب کفش، عینک
عوامل محیطی نور ،لغزندگی
این عوامل که حاصل ارزیابی سالمندان به صورت کامل است ،تعدادی قابل اصلاح می باشند مثل ضعف عضلات ،عوارض دارویی،افت فشار خون در مواردی امکان اصلاح آن ها وجود ندارد مثل فلج اندام ،کوری،سن بالا، ...ولی به هر حال یافتن همه ویا اکثر آنها برای برنامه ریزی روش های درمانی مناسب اهمیت دارند .گاهی اوقات در بررسی وارزیابی دقیق می توان مهم ترین عوامل خطر را از بین چندین مورد مشخص نمود .در این صورت برنامه ریزی برای کاهش سایر عوامل ،به درمان واصلاح عامل اصلی خطر برای سالمند در منزل بستگی دارد. دمانس ونقش آن میزان بروز سالانه ی سقوط در سالمند مبتلا به دمانس گزارش شده است ،دمانس خطر شکستگی هیپ را ۴-۳ برابرومیزان مرگ شش ماهه پس از شکستگی را در سالمند به این اختلال در مقایسه با سالمندا سالم سه برابر افزایش می دهد. اقدامات پیشگیرانه ومداخلات درمانی در سالمندانروش های درمانی متعددی برای پیشگیری از مشکلا سالمند در منزل وجود دارد که برخی ازآنها عبارتنداز
آموزش واصلاح الگوهای راه رفتن ودر صورت لزوم تجویز وسایل کمکی مانند عصابررسی وایجاد تغییرات لازم در مورد داروهای مصرفی آموزش های ورزشی مناسب ،با تاکید برحفظ وتقویت تعادل وافزایش قدرت عضلانی سالمندد- درمان وآموزش نحوه ی کنترل افت فشار خون وضعیتی در صورت وجود درمان مشکلات پا وتوصیه به استفاده از کفش مناسب برای سالمندردرمان مشکلات قلبی عروقی به ویژه آریتمی هازمصرف غذاهای حاوی کلسیم وویتامین دی ،درمان پوکی استخوان ومصرف نکردن الکل توصیه می شود برای سالمند . نتیجه گیری ونکات کلی:
۱- گرچه مشکلات سالمند در منزل مسئله ای نسبتا شایع است ولی بیشتر سقوط ها منجر به آسیب جدی نمی شوند .
۲- در خانم ها ی سالمند شایع تر از آقایان است وبا افزایش سن احتمال آن بیشتر می شود.
۳- افتادن مکرر سالمند نباید تصادفی تلقی شوند.
۴- نزدیک به دو سوم سالمندانی که یک بارزمین خورده اند ،در طی ۶ ماه بعد نیز مجددا دچار سقوط خواهند شد.
۵- خطرات وعوارض موارد سالمندان شامل کاهش اعتماد به نفس ،از دست دادن استقلال شخصی وشکستگی بویژه در کسانی که دچار پوکی استخوان هستند می باشند .
۶- امکان پیشگیری در سالمندان و یا کاهش عوارض ناشی از آن ،با به کار گیری تغییرات ساده ی وجود دارد.