مشاوره و مراقبت های پرستاری درمنزل بابت کاهش هزینه و افزایش کیفیت خدمات
پوشش بیمهای خدمات پرستاری و مراقبت در منزل مدتهاست در انتظار تصویب در شورای عالی بیمه سلامت است و حتی اجرای این طرح مورد استقبال سازمانهای بیمهگر هم واقع شده، اما به نظر میرسد آماده نشدن راهنماهای بالینی و استانداردهای مورد نیاز، بزرگترین سد راه اجرای آن است.
،طرح پرستاری و مراقبت در منزل بیش از یک سال است که مطرح شده و کش و قوس فراوانی را طی کرده تا به ایستگاه آخر خود برسد و در آن متوقف شود. ایستگاهی که طرح را در انتظار تصویب شورای عالی بیمه سلامت برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن، منتظر نگه داشته است.
پیشگیری از مرگ و میر با عفونت
عفونت بیمارستانی را مهمترین علت مرگ و میر بیماران میدانند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه ۱۶ میلیون نفر در جهان بر اثر عفونتهای مرتبط با مراقبتهای بیمارستانی جان خود را از دست میدهند.
برای پیشگیری از مرگ و میر بیماران به علت عفونت بیمارستانی، باید ارائه خدمات درمانی در منزل افزایش یابد. زیرا بیمارانی که در بخشهای مختلف بیمارستانها از جمله آی سی یو بستری میشوند، دچار عفونت شده و بالاترین میزان مرگ و میر را در این بخشها داریم.
بستری شدن این بیماران در بیمارستانها منجر به تحمیل هزینه فراوان به خود این افراد و نظام سلامت میشود و از طرفی خطر ابتلا به عفونتهای بیمارستانی نیز برای این بیماران وجود دارد.
طرح پرستاری و مراقبت در منزل برای این دسته از بیماران ارائه شده و اجرای آزمایشی آن نیز در پنج استان به اتمام رسیده است. تاکنون سازمان بیمه سلامت سه مصوبه در مورد این طرح داشته و حتی تجربه کشورهای مختلف در این زمینه جمع آوری شده و میتوان به جرات گفت که این طرح به شدت مقرون به صرفه است.
نتایج اجرای آزمایشی پوشش بیمهای این طرح نشان میدهد که میانگین روزهای بستری بیماران آی سی یو و سی سی یو در بیمارستان ۳۷ روز و در منزل ۱۸ روز بوده و در صورت تعیین و ابلاغ استاندارد و سقف اقامت بیمار در بیمارستان و پوشش بیمهای این خدمات، مدت بستری بیمار در بیمارستانها و هزینهها کاهش پیدا میکند.
پوشش بیمهای برای خدمات مراقبت بیماران بستری در آی سی یو حداکثر ۳۰ روز تعیین میشود و بیماران میتوانند به مدت پنج روز در آی سی یو و ۳۰ روز در منزل، خدمات مراقبتی دریافت کنند. البته در صورت افزایش مدت اقامت در بیمارستان و اگر بیشتر از ۵ روز شود، به طور متناسب از سقف ارائه خدمات در منزل که ۳۰ روز است، کم میشود.
مراقبت در منزل برای ۵ بیماری
با اجرای این طرح میتوان از بیماران سکته مغزی، سکته قلبی، مبتلایان به سرطان و بیماران بستری آی سی یو با شرایط پایدار و بیماران صعب العلاج در منزل مراقبت و پرستاری کرد.
فعالیت مراکز مراقبت درمنزل
مریم حضرتی معاون پرستاری وزارت بهداشت روز گذشته (شنبه) در نشست خبری خود با خبرنگاران از فعالیت ۸۵۰ مرکز مراقبت در منزل خبر داد و گفت: ۵۵۰ مرکز دیگر هم منتظر صدور مجوز هستند. تعرفه خدمات مراقبت در منزل نیز برای بیماریهایی شامل سکته مغزی، نارسایی مزمن قلبی و افرادی که در مراحل آخر زندگی هستند تدوین شده و برای تصویب به شورای عالی بیمه رفته است که امیدواریم به زودی ابلاغ شود که تحول بزرگی خواهد بود.
استانداردها و راهنماهای بالینی این طرح هنوز آماده نیست و این در شرایطی است که سازمانهای بیمه گر کاملا با اجرای طرح پرستاری و مراقبت در منزل موافق هستند اما باید استانداردهای آن کاملا مشخص شود.
این استانداردها باید توسط معاونت درمان و با همکاری سازمان نظام پرستاری برای طرح پرستاری و مراقبت در منزل تدوین شود. شورای عالی بیمه سلامت و در واقع سازمانهای بیمه گر کاملا با اجرای این طرح موافق هستند، زیرا هم به نفع بیمار، هم به نفع سازمانهای بیمه گر و هم به نفع حوزه درمان است.