مرکز پرستاری S.O.S Capital & AIDA

مراقبت در منزل

44046343

درمان درمنزل

44046131

آزمایش ادرار (Urinalysis)
یکی از رایج‌ترین آزمایشات برای بررسی بسیاری از پیشامدها و بیماری‌ها آزمایش ادرار (Urinalysis) می‌باشد؛ پیشامدهایی همچون بارداری و بیماری‌هایی همچون سنگ کلیه. یکی از مزایای این آزمایش در دسترس بودن سریع آن می‌باشد که در اغلب موارد نیازی به آمادگی خاصی ندارد. بسیاری از بیماری‌های کلیوی اگر با این آزمایش تشخیص داده نشوند می‌توانند به یک نارسایی مزمن کلیه تبدیل شوند.
 
بهترین نتایج حاصل از این آزمایش معمولا روی ادرار صبح اول وقت بدست می‌آید؛ زیرا ادرار صبح هنگام دارای اسمولالیته بالا و PH پایین می‌باشد. (منظور از اسمولالیته، غلظت املاح در ۱۰۰۰ گرم آب می‌باشد.)
 
علاوه‌بر مواردی که در بالا اشاره شد، این آزمایش برای تشخیص عفونت دستگاه ادراری (عفونت در مثانه، کلیه‌ها و حالب)، تعیین قند در بیماران دیابتی، بررسی فشار خون بالا و بعضی دیگر از بیماری‌های کلیوی و کبدی خاص دیگر انجام می‌گیرد.

نحوه انجام آزمایش ادرار:

به هنگام مراجعه به آزمایشگاه و درخواست انجام آزمایش، ظرف کوچکی به شما تحویل داده می‌شود و از شما خواسته می‌شود که کمی از ادرار خود را درون ظرف بریزید. برای جمع‌آوری ادرار درون ظرف، بهتر است کمی از ادرار خود را دفع کنید و زمانی که کنترل آن در اختیار شما قرار گرفت ادرار را درون ظرف ریخته و در نهایت باقیمانده ادرار خود را دفع نمائید. توجه داشته باشید که جمع‌آوری قسمت ابتدایی یا انتهایی جریان ادرار، دقت آزمایش ادرار را به كاهش می‌دهد و تنها چند میلی‌لیتر ادرار در لوله آزمایش، جهت بررسی كافی است.

موارد قابل بررسی در آزمایش (تفسیر آزمایش ادرار):

به طور کلی بیش از ۱۰۰ تست آزمایشگاهی مختلف می‌توان روی ادرار انجام داد؛ جزئیاتی که در این آزمایش مورد بررسی قرار می‌گیرد اغلب شامل موارد زیر می‌باشند:

رنگ، شفافیت، بو، وزن مخصوص، PH، وجود پروتئین، گلوکز، کتون، کریستال، گلبول سفید و قرمز در خون، باکتری، کست ادراری، نیتریت و...

بررسی رنگ ادرار:

رنگ ادرار به طور طبیعی طیف زرد کم رنگ تا پررنگ (pale yellow) می‌باشد؛ اما این رنگ بسته به شرایط مختلف همچون غلظت ادرار، میزان مایع موجود در بدن، رنگدانه‌های موجود در ادرار، رژیم غذایی و همچنین بعضی بیماری‌ها همانند دیابت و عفونت ادراری تغییر می‌کند. رنگ ادرار در شرایط مختلف می‌تواند به رنگ‌های زیر باشد:

بی‌رنگ (colorless)

کم‌رنگ (straw) یا جدیدا (pale yellow)

زرد (yellow): تعریق زیاد و از دست دادن مایع باعث ادرار زرد تیره می‌شود.

کهربایی (amber) یا (deep yellow)

صورتی کم‌رنگ (less commonly pink): یکی از دلایل صورتی شدن رنگ ادرار می‌تواند مصرف لبو یا چغندر باشد.

قرمز (red): ادرار به رنگ قرمز می‌تواند به علت وجود خون در ادرار باشد.

نارنجی (Orange): رنگ نارنجی ادرار می‌تواند به دلیل وجود ویتامین B اضافی در ادرار باشد؛ مصرف برخی از داروها نظیر ریفامپین نیز می‌تواند باعث نارنجی شدن رنگ ادرار شود. رنگ نارنجی تیره تا قهوه‌ای ممکن است علامت بیماری‌های کبدی مثل زردی و یا رابدومیولیز باشد.

قهوه‌ای (brown): رنگ قهوه‌ای ادرار می‌تواند نشان دهنده‌ی کم شدن شدید آب بدن باشد. اگر با مصرف آب زیاد رنگ ادرار تغییر نکرد باید به پرشک مراجعه کرد، چرا که این رنگ تیره می‌تواند به علت وجود خون در ادرار باشد.

بررسی ادرار از نظر شفافیت (تفسیر آزمایش ادرار):


ادرار از نظر شفافیت به طور طبیعی شفاف است؛‌ بطوری که می‌توان از پشت ظرف شیشه‌ای حاوی آن، نوشته‌های یک متن را خواند. اما موارد مختلفی می‌تواند باعث تغییر این وضعیت شود. شفافیت ادرار (appearances –opacity) شامل موارد زیر می‌شود:

تمیز (clear)

کدر (hazy)

توربید کم و یا حالتی که مه آلود باشد و روزنامه از پشت آن خوانده نشود (less commonly turbid)

ابری (cloudy)

مات (opaque)

شفافیت ادرار می‌تواند در اثر عوامل مختلفی همچون مصرف بعضی غذاهای حاوی چربی زیاد، وجود عفونت، چرک، باکتری موجود در ادرار، وجود گلبول سفید یا قرمز خون در ادرار، وجود اسپرم، قارچ، موکوس و موارد دیگر تغییر کند. قابل ذکر است که در بعضی مواقع در حالت‌های طبیعی و بدون بیماری‌ نیز ممکن است ادرار غیرشفاف باشد.

بررسی بوی ادرار در تفسیر آزمایش ادرار:

بوی طبیعی ادرار به خاطر وجود اسید و ولاتایلموجود در آن شبیه به بوی فندق است، اما مصرف برخی از خوراکی‌ها و بروز برخی بیماری‌ها این بو را تغییر می‌دهد.

در بیماران دیابتی بوی ادرار معمولا بویی شبیه به بوی استون دارد. بوی شیرین و میوه‌ای نیز گاهی از ادرار این بیماران به مشام می‌رسد. در برخی از بیماران مبتلا به عفونت ادراری، بوی ادرار بسیار بد می‌باشد. افرادی که ادرارشان بویی شبیه به بوی مدفوع دارد ممکن است .

جهت انجام نمونه گیری و ارائه نتیجه آن میتوانید در تمام ساعات شبانه روز با مرکزارائه خدمات پرستاری در منزل تهران با شماره تلفنهای 44046343 و 44046131 تماس بگیرید

مطالبی در باب آزمایش ادرار در سالمندان - 5.0 out of 5 based on 2 votes

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال
 

 

تهران، اشرفی اصفهانی ، بالاتر از حکیم ، خیابان ناطق نوری ، جنب شهرداری ، مجتمع شمیم ، ط 5 ، واحد37

 

تلفن:

      واحد خدمات مراقبتی در منزل          44046343  21 98+

تلفن:

    واحد اعزام پرستار تخصصی و پزشک  44046131  21 98+

 

 © 2017-2018 parastarha.com all right reserved